9 de març 2018

LA LLEGENDA DELS ATRAPASOMNIS


Un atrapasomnis o caçador de somnis és un objecte personal, fet a mà,  la base és un cercle fabricat tradicionalment amb fusta de salze, amb una xarxa fluixa en el seu interior i decorat amb diversos objectes: pedres, llavors, plomes... 
Els atrapasomnis es van originar en la nació nativa nord-americana d'Ojibwa. Fins i tot, van arribar a ser vistos com un símbol d'identificació de la cultura nativa, però, altres nadius nord-americans els consideren com una cosa xaró i molt comercial, en ser fets i comercialitzats per estranys sense major consciència sobre el seu funcionament. Tradicionalment, els Ojibwa construïen els atrapasomnis lligant fils al voltant d'una argolla circular o amb forma de llàgrima, resultant una xarxa similar a una teranyina. Els Ojibwa creien que un atrapasomnis filtrava els somnis de les persones: els "bons somnis" passen pel centre cap a la persona que dorm. Els malsons són capturats en la malla i s'esvaeixen amb el primer raig de llum de l'alba.
CONTA LA LLEGENDA QUE:

"Fa molt de temps quan el món era jove, un ancià lakota, estant assegut en una muntanya alta, va tenir una visió.
En aquesta visió es va presentar Iktomi, el gran mestre de la saviesa, va aparèixer sota la forma d'una aranya.
Mentre li parlava Iktomi, l'aranya va prendre un cèrcol de salze, algunes plomes i abaloris de colors i va començar a teixir una teranyina.
Va parlar amb l'ancià sobre els cercles de la vida i com vam començar les nostres vides com nadons, després creixem a la infantesa i després a l'edat adulta, finalment, vam acabar a la vellesa, on hem de ser curosos com quan érem nadons, completant el cercle .
Però Iktomi va dir, mentre continuava teixint la seva xarxa, en cada temps de la vida hi ha moltes forces, algunes bones i altres dolentes.
Si tu escoltes les bones energies, elles et guiaran en la direcció correcta, però si fas el contrari, segur que patiràs i els teus passos aniran en la direcció equivocada.
Tot és continu, hi ha moltes energies i diferents direccions i algunes poden ajudar o interferir amb l'harmonia de la natura i també amb el gran esperit i totes aporten les seves meravelloses ensenyances, encara que de vegades no ho vegis així.
Mentre l'aranya parlava, continuava entreteixint la seva xarxa, començant de fora cap a dins.

Quan Iktomi va acabar, li va donar l'ancià lakota la xarxa que havia teixit i va dir: "Mira la teranyina, és un cercle perfecte però al centre, hi ha un forat. Utilitza la teranyina per ajudar-te a tu mateix i a la teva gent a assolir els seus objectius i fer bon ús de les idees, dels seus somnis i les seves visions. Si creus en el Gran Esperit, la teranyina atraparà les bones idees i les dolentes, se n'aniran pel forat."

Nosaltres ja hem fet els nostres atrapasomnis, i vosaltres ? 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada